Ada mitos yang beredar dikalangan masyarakat bahawa 'susu kambing serbuk' sudah hilang khasiatnya kerana telah dipanaskan.
.
Sebenarnya, susu kambing yang kita perah di ladang juga melalui proses pemanasan. Susu kambing segar mesti dipanaskan pada suhu tertentu untuk membunuh bakteria yang masuk ketika proses pemerahan. Juga membantu menguraikan protein kompleks kepada bentuk yang lebih ringkas agar mudah diserap usus.
Lazimnya, susu segar dipanaskan dulu pada suhu 63°C (pasteurisasi) selama 30 minit kemudian disimpan pada suhu rendah (4–10°C).
Namun, teknik pasterurisasi ini hanya membunuh bakteria patogen sahaja. Spora bakteria dan pelbagai bakteria tertentu belum tentu mati, sehingga masa penyimpanan relatif lebih singkat. Itulah asas utama mengapa susu kambing segar tidak sesuai diberikan kepada bayi baru lahir.
Sementara cara pemanasan dengan pengeringan dan sterilisasi (produk Salic Goat) umumnya selain membunuh kuman bakteria, spora bakteria pun ikut mati (Lihat: CROSS dan ORKEBY, 1988)
.
Sebab itulah saya memilih susu kambing pure Salic Goat sebagai makanan tambahan anak-anak saya.
Tak perlu perisa sintetik tambahan
Tak perlu serbuk kanji maltodekstrin
Tak perlu krimer dari minyak sawit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan